Celkem
0 Kč

KITE TRIP ZANZIBAR

Zanzibar



KITE TRIP ZANZIBAR
KITE TRIP ZANZIBAR


Zanzibar je součástí Tanzanie, která vznikla právě spojením států Tanganyika a Zanzibar.
Zanzibar je souhrnný název pro více než 20 ostrovů při východoafrickém pobřeží Tanzánie. Největší ostrovy Zanzibaru jsou jižní ostrov Unguja (taktéž nazývaný Zanzibar) a severní ostrov Pemba. Hlavní centrum kultury je Stone Town.

Zanzibar nabízí bohatý noční život. Můžete si užívat pláží, historie, kultury či provozovat různé adrenalinové sporty.

Stone Town je nejstarším místem Zanzibar City. Naleznete zde překrásnou architekturu, která v sobě nese vliv nejen arabský, ale též africký, evropský a indický. Stone Town charakterizují úzké uličky papasi a domy, jež mají čtvercový půdorys se dvěma až třemi patry. Zřejmě nejslavnějším architektonickým prvkem Stone Townu jsou dřevěné, řezbářsky zdobené dveře. Těch opravdu starých se zachovalo okolo pětiset. V domech byly postaveny vždy jako první a symbolizovaly moc a postavení majitele domu. Nejstarší dveře mají čtvercový tvar, novější jsou inspirovány Indií, v horní části jsou dveře tvarované do oblouku. Častým designerským prvkem jsou úryvky koránu a přírodní ornamenty.


Informace před cestou


KITE TRIP ZANZIBAR
KITE TRIP ZANZIBAR

Na co byste si měli dávat pozor, když cestujete na Zanzibar..

Víza - Cestovatel musí mít platný cestovní pas (platný min. 6 měsíců po plánovaném odjezdu z Tanzanie). Vízum lze vyřídit po příletu na letišti za poplatek 50$. Je doporučeno mít tyto peníze nachystány předem a přesně, neboť imigrační úředník odmítá rozměňovat bankovky o vyšší nominální hodnotě. Poplatek musí uhradit každá osoba žádající o vízum. Vízum má platnost 3 měsíce.

Očkování - Při vstupu do země a zejména na Zanzibar, je vyžadován mezinárodní očkovací průkaz s očkováním proti žluté zimnici. To je potřeba také, když vstupujete na pevninskou část Tanzanie z některého z afrických států. Při cestování do Tanzanie nejsou povinná žádná další očkování.
Doporučená očkování: žloutenka A a B a břišní tyfus.

Celní předpisy - Je zakázáno vyvážet rostliny, škeble, korály atp. Vývoz, průvoz, ale i dovoz jakýchkoliv předmětů pocházejících nebo vyrobených z divoké zvěře (trofeje, výrobky ze slonoviny nebo z kůže chráněných druhů zvířat, ale i např. i mořské fauny) je trestný. Vývoz živých divokých zvířat, hmyzu nebo rostlinných druhů bez zvláštního povolení je přísně zakázán.


Peníze a orientační ceny


KITE TRIP ZANZIBAR
KITE TRIP ZANZIBAR


Platidlem v Tanzanii je tanzanský šilink (TZS). V oběhu jsou bankovky o hodnotě 500, 1000, 2000, 5000, 10000 šilinků. Dále jsou to drobnější měděné mince o hodnotě 1, 5, 10, 20, 50, 100, 200 šilinků. V praxi se v oběhu však vyskytují jen mince nejvyšších hodnot - 50, 100, 200 šilinků 100 TZS = cca 1,19 Kč


Historie


KITE TRIP ZANZIBAR
KITE TRIP ZANZIBAR

Historie Tanzanie sahá přibližně 2 miliony let do minulosti, kdy zde byly objeveny první známky osídlení. V 1. století našeho letopočtu místní obyvatelé rozvinuli obchod s Arábií a Indií. V 8. Století se území dnešní Tanzanie zmocnili Arabové, kteří si svou vládu udrželi dlouhou dobu, až do 16. století. V období 16. století rovněž vznikala tzv. svahilská kultura a to mísením místních národů, arabů a indů. Swahilská kultura zasahovala zejména pobřeží dnešní Tanzanie a Keni a pojem ?svahilské pobřeží" se dochoval dodnes.

Prvním evropanem a objevitelem, který zde zavítal, byl podobně jako v Keni, portugalec Vasco de Gama. Portugalsko nedlouho poté převzalo otěže vlády.

Území Tanzanie bylo v letech 1880 až do roku 1919 rovněž německou kolonií, která však po prohrané 1. Světové válce přenechala správu Anglii. V 60. letech minulého století se Tanganyika osamostatnila a od roku 1964 ji známe již jako Tanzanii, když se spojily Tanganyika a Zanzibar a vytvořili tak jeden stát.
Angličtina na tomto území přetrvala a stala se zde úředním jazykem.


Podnebí


KITE TRIP ZANZIBAR
KITE TRIP ZANZIBAR

Zanzibar leží v blízkosti rovníku, takže se dá říci, že výkyvy mezi jednotlivými sezónami nejsou extrémní.
Vládne zde klima tropické, které ovlivňuje nadmořská výška. Na pobřeží je klima horké a vlhké a ve vnitrozemí je teplé a suché. Každým rokem je v Tanzanii tzv. období dešťů. které trvá od dubna do května. I tyto měsíce však mají své kouzlo.

Průměrná teplota mezi lednem a březnem se pohybuje okolo 30°C, což je období sucha a období dešťů, od dubna do listopadu, se teploty sníží na 26°C. Severozápadní vysočiny jsou chladné a s dešťovými přeháňkami se zde setkáte od listopadu do prosince a od února do května.


KITE TRIP ZANZIBAR
KITE TRIP ZANZIBAR



Nenechte si při návštěvě Zanzibaru ujít


KITE TRIP ZANZIBAR
KITE TRIP ZANZIBAR


K nejnavštěvovanějším památkám v Kamenném městě patří Dům zázraků, palácové museum. Dále se zde nacházejí dvě katedrály a nespočet mešit. Opomenout by jste neměli ani návštěvu harému sultána Barghashe. Na každém roku jsou obchůdky s dárkovými předměty a suvenýry, které jsou z pravidla ruční prací místních řemeslníků. Ne nadarmo se Zanzibar nazývá ostrovem koření, ochutnejte proto místní jídlo.



Přidej se k partě super lidí a jezdi na kite tripy s BEST KITES.
Více info najdeš na mailu kites@kites.cz

Petra (Petra KITES.CZ)

Související články

Všechny články
© 2024 Kites.cz | All rights reserved. | OBCHODNÍ PODMÍNKY - KONTAKTY