Celkem
0 Kč

KITEBOARDING

Kiteboarding, kitesurfing, kiting - toto jsou nejpoužívanější slovní spojení pro tažného draka a kiteboard, které se používají na vodní hladině, kdy je jezdec tažen za pomoci síly větru. Drak se řídí pomocí ovládací hrazdy kterou určuješ směr, ovlivňuješ výkon i rychlost. Na vodě sice nemůžeš využívat kopce či backcountry jako nabízí snowkiting, ovšem na vodě si dovolíš skákat věci, které si na sněhu radši rozmyslíš :) I zde můžeš využít umělé překážky a hlavně si dovolit big air kiteboarding, což je skákání do výšky. A ty jsou někdy opravdu závratné! Takový big air kiteboarding 34m nad hladinou už stojí za obdiv.

Kiteboarding
Kiteboarding 

KITEBOARDING ti nabízí neskutečnou svobodu a hlavně úžasnou aktivitu, kterou můžeš provozovat opravdu kdekoli u otevřené vodní plochy. Ať už jde o moře nebo jezero. Naučit se kite surfing vyžaduje alespoň 3 dny tréninku, a nejlepším řešením je rozhodně absolvovat kiteboarding kurz.

A pokud patříš mezi sportovní nadšence, co ke šťastnému životu potřebuje neustále zvýšenou hladinu adrenalinu, a rád zkoušíš něco nového, pak by kiteboardin měl být jednou z aktivit, kterou letos rozhodně vyzkoušíš!

Pokud jsi lyžař, snowboardista nebo jezdíš wakeboarding, i toto bude mít při výuce svou váhu. Obecně a jednoduše řečeno, wakeboarding je pro kitesurfing skvělá příprava, protože už víš jak kiteboard pod nohama reaguje, víš jak zatočit, jak se rozjet a ti zkušenější co už umí i nějaké ty triky je snadno převedou do praxe brzy i s kitem nad hlavou.

I snowboarding je určitou výhodou, minimálně v obdobném rozložení nohou a pocitu znalosti jízdy na boardu.

Sbohem nudným dovoleným strávených opékáním na lehátku či placení za vodní vleky na wakeboarding!

Zapomenout můžeš i na objemné prostory pro úschovu či přepravu vybavení, které vyžadují sporty jako windsurfing. Kite je skladný do batohu na záda a dokonce už existují i kiteboardy, tzv. splitboard - který rozložíš na polovinu a celou výbavu vměstnáš do 15kg zavazadla! Což je naprostý luxus i vůči letecké přepravě kite surfing vybavení. Ušetřit se tak dají za jednu dovolenou až tisíce korun za přepravu, nemluvě o půjčovně kiteboarding výbavy v místě vaší dovolené.

Kiteboarding
Kiteboarding 

Proč KITEBOARDING?

  • u kiteboardingu neplatíš celoroční permanentky ani nestojíš fronty na vodní vlek
  • kiteboarding výbava se dá pořídit v bazaru již od 28.000 Kč za kiteboard, kite, trapéz v kompletu a vydrží roky pokud s kitem budeš dobře zacházet!
  • nemusíš jezdit pouze vodu, ale kite využiješ i na sněhu, a tak kitovat můžeš po celý rok
  • pod vedením zkušeného instruktora ti bude stačit 3 denní kiteboarding kurz, kde se naučíš potřebné základy a zažiješ první pocity z jízdy!
  • Rujána kiteboarding nabízí skvělé podmínky pro kitesurfing začátky
  • kitesurfing může provozovat celá rodina - děti, ženy i 100kg chlapi
  • konečně můžeš propojit rodinnou dovolenou s aktivním sportováním, které bude bavit všechny!

Kiteboarding
Kiteboarding 

Jak a kde kiteboarding vyzkoušet

Kitesurfing je adrenalinový sport, přesto pokud s ním jsi v kontaktu poprvé, je nutný odborný dozor.

Kite dokáže vyvinout ohromnou sílu, kterou pokud neumíš správně ovládat, může způsobit i smrtelná zranění. Obzvláště u vodní varianty. Proto máš-li v plánu kitesurfing vyzkoušet, rozhodně zainvestuj do 3 denního kiteboarding kurzu, kde se naučíš veškeré potřebné základy. Tedy řízení velkých draků, bezpečnosti i techniku pro jízdu a první rozjezdy po vodní hladině.

Pak už se můžeš pomalu protloukat sám, ale hlavně pak už to bude mnohem a mnohem bezpečnější. Nehledě na to, že ušetříš spoustu času, který je obzvláště v dnešní době tolik vzácný a nikdo z nás ho nemá nadbytek! V ceně kurzu je zapůjčení kitu v potřebné velikosti, který stojí od 25000 do 65000 Kč, větší kiteboard do začátku vhodnější, trapéz, neopren i helma na vodu. V kurzu za den klidně vystřídáš i 2 až 3 velikosti. Navíc v začátcích nebudeš ničit svoje, a to se vyplatí!

Kiteboarding
Kiteboarding 

Kiteboarding kurzy a kitesurfing lokality

Kiteboarding kurz je vhodné absolvovat v zahraničí, protože ČR na to opravdu nemá vhodné podmínky.

Bohužel moře tady nemáme a ty naše "kačoky" s poryvovým větrem ti rozhodně v začátcích nepomohou. Na to rovnou zapomeň!

Plnohodnotný kiteboarding kurz nabízíme na těch nejznámějších a nejlepších kiteboarding spotech:

Rujána kiteboarding - jednoznačně ta nejdostupnější a cenově nejlevnější zahraniční kiteboarding lokalita, kterou stojí za to navštívit. Počasí obdobné jako v ČR, spousta vyžití pro jednotlivce i rodiny. A my kiteboarding kurzy na Rujáně poskytujeme již od roku 2009 s plným zázemím. Zajistíme zdarma v ceně kiteboarding kurzu i dopravu, ubytování ve stanu, karavanu či apartmánu.

El gouna kiteboarding - po celý rok dostupné kiteboarding kurzy El Gouna, Egypt. Teplá voda, slunečné počasí a dobrý vítr. I zde vám zajišťujeme nejen kiteboarding kurz, ale také pomůžeme s ubytováním v hotelu či soukromém apartmánu.

kiteboarding kapverdy - během zimního období jsou vyhledávanou lokalitou právě Kapverdy. Slunečné počasí, teploty okolo 25 stupňů a 90% větrnost. I zde zajišťujeme nejen kiteboarding kurz včetně dopravy na kurz z hotelu, ale také ubytování.

kiteboarding Sicílie - krásné místo jak pro kite surfing, tak i pro možnosti výletů, stravování a celkové atmosféry. Ohromná mělká laguna, dostupnost od dubna až do konce října. To je Sicílie, Itálie.

kiteboarding nové mlýny - tato lokalita ani např. kiteboarding kurzy Lipno nejsou pro začátečníky ty nejvhodnější a rozhodně je doporučujeme až zkušenějším a pokročilejším kiterům, kteří už mají nějaké zkušenosti, a to z důvodu hloubky vody, poryvovějšího větru i měnících se podmínek.

Kiteboarding
Kiteboarding 

Jak poznat kiteboarding spot

Kiteboarding lokality jsou ve valné většině označeny informační cedulí, a zpravidla je přímo u spotu nějaké zázemí pro kitery. Tedy nějaká základna, kde lze uskladnit vybavení, půjčit vybavení, opláchnout od soli, také tam najdeš místo s travnatým kobercem či udržovaným trávníkem pro přípravu kiteboarding vybavení + máš možnost využít zázemí kiteboarding centra, jako jsou wc, sprchy, wifi, občerstvení, lehátka apod.

Pokud někde na dovolené narazíš na pláž, která nepřiléhá k hotelu a zdá se opuštěná, pokud tam není vyloženě cedule zákazu kitesurfingu, tak by nic nemělo bránit tomu, aby ses na spotu povozil.

Zpravidla pláže přiléhající k hotelům pro kitesurfing povolené nejsou, a to z důvodu, že bys mohl ohrozit plavce. Jsou také ohraničeny bójemi. Až za nimi je možno kitesurfing provozovat, ale vždy je lepší se na místě ujistit a někoho odpovědného se zeptat.

Kiteboarding
Kiteboarding 

KITESURFING a jeho nebezpečí

Jak už jsme si popsali výše, nejbezpečnější a také nejrychlejší je svěřit se do rukou zkušených instruktorů kitingu a využít kiteboarding kurz.

Také si tím zajistíš, že se nic nenaučíš špatně. Protože i špatné návyky ti vše ztíží, nehledě na bezpečnost.

Když už tě přesto napadne, že kitesurfing kurz absolvovat nechceš, ať už máš jakékoli důvody a půjdeš do toho sám, dávej si pozor hlavně na toto:

  • přílišná horlivost a nedočkavost jezdit bez dostatečného tréninku často způsobí zranění
  • nezačínat v silném a hlavně poryvovém větru např. 7-14m/s
  • určitě nezačínat na vodních plochách v ČR!
  • nevhodně zvolené vybavení (tedy příliš velký drak v silnějším větru)
  • překážky na kite spotu: blízkost stromů, plavců, hráze, popř. nevhodné zvolení lokality s hlubokou vodou
  • když už kite držíš v ruce poprvé, rozhodně začni s ovládáním na suchu a na kiteboard alespoň na 2 dny ještě zapomeň! Pokud nezvládneš ovládání a regulaci draka s bezpečným startem i přistáním, včetně reakcí na měnící se podmínky - žádný board na nohy v tu chvíli nepatří
  • pozor na přípravu vybavení, stačí špatně navázat šňůry a hned na pláži vznikne krizová situace, která může skončit velice špatně
  • příliš mnoho kiterů na jednom místě, kde se ty jako začátečník budeš motat a sobě či jinému kiterovi můžeš způsobit vážná zranění

Kiteboarding
Kiteboarding 

Kiteboarding a děti

Kiteboarding je rozhodně jedním ze spotů, kde můžeš zapojit celou rodinu. Na dovolenou totiž často jezdíte společně, a znuděné děti se tak pro kitesurfing na vodě rychle nadchnou, i kdyby maminka dělala jen support a užívala si taky chvilky klidu, ve finále budou všichni spokojeni :) A o to jde!

Navíc děti se velice rychle učí, a tak pro ně osvojení kitesurfing základů bude hračkou. Děti začínají na vodě od věku 9ti let, kdy už lépe chápou význam slov jako "bezpečnost, krizová situace" a lépe si uvědomují, co se může stát, nežli 6ti leté dítě. Důležité je, aby dítě vnímalo instruktora, chápalo možná rizika a dokázalo vědomě vyhodnotit, kdy nastala krizová situace a umělo tak použít bezpečnostní odstřel.

Nemusíte se hned strachovat, že je to moc nebezpečné, ale je potřeba být připraven, kdyby k nějaké nepředvídané situaci přece jen došlo. Jen tak zajistíte maximální bezpečnost.

Také výběr vhodného kiteboarding vybavení je pro dítě obzvláště důležité, je potřeba si uvědomit, že jsou často mnohem lehčí, menší a mají i kratší rozsah rukou, což je u ovládání velmi důležité.

Rozhodně nezkoušejte děti učit na vlastní pěst pokud s kitingem sami nemáte opravdu dostatek zkušeností. Nedokážete předem vyhodnotit situaci tak jako zkušený instruktor, který ji dokáže odhadnout a vidět ještě než k ní častokrát dojde a stihne tak včas zareagovat.

Kiteboarding
Kiteboarding 

Co na kiteboarding budeš potřebovat?

Pokud tě kitesurfing opravdu zaujme a naučíš se jezdit, přijde otázka pořízení výbavy.

Možnosti jsou dvě, koupit si nový kite surfing set obsahující kite, bar, šňůry, batoh, kiteboard a trapéz, který můžeš často dostat za výhodnější cenu "setu" , který má své výhody. Jako např. životnost, nejnovější materiály, bezpečnostní systémy, vychytané letové vlastnosti...

nebo pokud nepatříš k těm, kteří chtějí ušetřit, využij bazar: https://www.kites.cz/eshop/kategorie/67-kite-bazar.
Zde kiteboarding vybavení můžeš pořídit až s 65% slevou. Samozřejmě záleží i na typu, roku výroby i stavu. Značek i typů je na trhu ohromná spousta, a jako začátečník se v nich sám jen těžko zorientuješ. Best kiteboarding, north kiteboarding, Flysurfer, Crazy Fly a spousty dalších. Který je ale vhodný pro tebe? Proto je určitě vždy lepší zvednout telefon, zavolat a zeptat se co by pro tebe bylo to nejvhodnější. V návaznosti na tvou váhu, zkušenosti, předpoklady, kde budeš jezdit ti doporučíme to nejlepší vybavení právě pro tebe.

Kiteboarding
Kiteboarding 

Set pro kiteboarding se skládá z následujícího vybavení:

  • kiteboard
  • bederní nebo sedací trapéz
  • kiteboarding kite komplet (kite, bar se šňůrami pro ovládání, leash, batoh)
  • kitesurfing helma (nepodceňuj ji minimálně v začátcích)

Kiteboarding
Kiteboarding 

Pokud už teď víš, že na kite se dostaneš párkrát do roka, je na zvážení varianta kite půjčovny. Celý set si půjčíš podle doby zapůjčení od 928 Kč za den, a pokud jsi byl v kurzu, dostaneš ještě 15% slevu.

A pokud máš i přesto další otázky, potřebuješ poradit s výběrem kurzu, kitu z bazaru či nového vybavení, neváhej a ozvi se. Iveta 736 767 231, e-mail iveta@kites.cz

Tak ať to fouká a hlavně jezdí!

Iveta (Minet KITES.CZ)

Související články

Všechny články
© 2024 Kites.cz | All rights reserved. | OBCHODNÍ PODMÍNKY - KONTAKTY