Celkem
0 Kč

SNOWKITING

Snowkiting, snowkite, snow kiting - toto jsou nejpoužívanější slovní spojení pro tažný drak a "vozítko" na sněhu, kdy je jezdec tažen za pomoci síly větru. Drak se řídí pomocí ovládací hrazdy kterou určuješ směr, ovlivňuješ výkon i rychlost. Jezdit můžeš z kopce, do kopce, po rovině i skákat přes přírodní či umělé překážky.

Dvoudenní snowkiting kurz
Dvoudenní snowkiting kurz 

SNOWKITING ti nabízí neskutečnou svobodu, ke které potřebuješ jen malou investici času pro naučení a pořízení snow kite výbavy. Jen si to představ, zasněžené planiny, vítr a ty krojíš první stopy v prašanu... Pak už si stačí vybrat jen snowkiting spot, kde budeš jezdit.

Pokud tedy právě ty patříš mezi sportovní nadšence, co ke šťastnému životu potřebuje neustále zvýšenou hladinu adrenalinu, a rád zkoušíš něco nového, pak by snowkiting měl být jednou z aktivit, kterou během zimy vyzkoušíš.

Jde totiž o zimní outdoorový sport, na kterém si snadno vytvoříš závislost. Ať už jezdíš na lyžích nebo snowboardu, s drakem nad hlavou a větrem v zádech se můžeš prohánět po sněhových pláních téměř kdekoli tě napadne.

I když snowkiting je varianta, provozovaná výhradně na sněhu, obecný název kiting pod sebou skýtá ještě mnohem více variant. Dá se totiž jezdit na trávě, písku, betonu, ledu, na kolečkách či nejrůznějších typech boardů? Stačí si jen vybrat.

Sbohem frontám na lyžařské či vodní vleky!

Zapomenout můžeš i na objemné prostory pro úschovu či přepravu vybavení, které vyžadují sporty jako windsurfing. Oproti běžné lyžařské nebo snowboardové výbavě budeš mít pouze 1 batoh navíc!

Sbohem fronty, je tu snowkiting!
Sbohem fronty, je tu snowkiting! 

Proč SNOWKITING?

  • u snowkitingu neplatíš permanentky ani nestojíš fronty na vlek
  • snowkiting výbava se dá pořídit v bazaru již od 10.000 Kč a vydrží roky pokud s kitem budeš dobře zacházet!
  • snowkiting nabízí varianty v kombinaci s lyžemi i snowboardem (navíc nemusíš jezdit pouze sníh, ale kitovat můžeš po celý rok)
  • pod vedením zkušeného instruktora ti bude stačit 1 denní snowkiting kurz, kde se naučíš potřebné základy za pouhých pár hodin!
  • ČR nabízí skvělé podmínky i lokality ve všech koutech republiky
  • snowkiting může provozovat celá rodina - děti, ženy i 100kg chlapi
  • a navíc když tě snad postihne něco jako Covid, tím, že jde o individuální sport máš o zábavu na celou zimu postaráno

Proč právě snowkiting?
Proč právě snowkiting? 

Jak a kde snowkiting vyzkoušet

Snowkiting obecně nepatří k nebezpečným sportům, přesto pokud s ním jsi v kontaktu poprvé, je nutný odborný dozor.

Kite dokáže vyvinout ohromnou sílu, kterou pokud neumíš správně ovládat, může způsobit i velká zranění. Proto chystáš-li se snowkiting vyzkoušet, pro osvojení základů ti bude stačit pouhý 1 denní snowkiting kurz, kde tě naučíme veškeré potřebné základy. Tedy řízení velkých draků, bezpečnosti i techniku pro jízdu. Pak už si troufneš na samostatnou jízdu s lyžemi. Snowboardistům doporučujeme absolvovat raději 2 denní snowkiting kurzy a to z důvodu, že jízda na snowboardu je o něco těžší.

Navíc máš v kurzu zapůjčený speciální kite v potřebné velikosti, který stojí okolo 25000-50000 Kč a v kurzu za den klidně vystřídáš i 2 až 3 takovéto draky.

Kde vyzkoušet snowkiting?
Kde vyzkoušet snowkiting? 

Snowkiting kurzy

Kurz snowkitingu můžeš absolvovat po celé ČR v několika lokalitách. My ti snowkiting kurz nabízíme na těch nejznámějších a nejlepších snowkite spotech:

snowkiting Krušné hory - zde máme dokonce 4 výukové místa dle nejlepších sněhových a povětrnostních podmínek. snowkiting Boží Dar, snowkiting Moldava, Výsluní a snowkiting Adolfov.
snowkiting Krkonoše - volíme snowkite spot jako je Vrchlabí, Vysoké nad Jizerou nebo Poniklá.
snowkiting Vysočina - i okolí Brna nabízí úžasné plochy pro snowkiting kurz. Lokality vybíráme vždy podle aktuální sněhové nadílky.
snowkiting Morava - tady jsou nejoblíbenější spoty snowkiting Rýžoviště, snowkiting Orlické hory a snowkiting Odry. Záleží jen na aktuální sněhové nadílce.

Ať už si tedy vybereš kterýkoli kout republiky, náš snowkiting kurz je ti k dispozici. A pokud by ti snowkiting cz nestačilo, můžeš vyrazit na snowkiting Norsko.

Jak poznáš snowkiting spot

Jde o obyčejné pole či louku, které není poorané a hlavně vlastníkovi pole nevadí, že se tam povozíš. Co opravdu doporučujeme je být ohleduplný a při užívání kite spotu myslet hlavně na vhodné parkování. Když totiž nějakému vlastníkovi pole v místě, kde skladuje přes léto např. řepu najede 20 aut, které tam vypouští olej, asi se mu to líbit nebude, že? Tak jako by se to nelíbilo vám... Takže prosíme ohleduplně a nechovat se jako čuně, a to i co se týče zbytků od jídla!

Stejně tak při parkování u krajnic si do auta přibalte lopatu a zajeďte až ke kraji, aby bez problému kolem vás projely auta či odhrnovací pluh. Pak nikoho nenaštvete a pro snowkiting zachováte i nadále svobodu pohybu bez všemožných zákazů vstupu na plochu.

Mapu některých ze snowkiting spotů najdeš zde

Jak poznáš snowkiting spot?
Jak poznáš snowkiting spot? 

SNOWKITING a jeho nebezpečí

Jak už jsme si popsali výše, nejbezpečnější a také nejrychlejší je svěřit se do rukou zkušených instruktorů kitingu a využít snowkiting kurz. Také si tím zajistíš, že se nic nenaučíš špatně. Protože i špatné návyky ti vše ztíží, nehledě na bezpečnost.

Když už tě přesto napadne, že snowkiting kurz nechceš, ať už máš jakékoli důvody a půjdeš do toho sám, dávej si pozor hlavně na toto:

  • přílišná horlivost a nedočkavost jezdit hned často způsobí zranění
  • nezačínat v silném a hlavně poryvovém větru nad 10m/s
  • nevhodně zvolené vybavení (tedy příliš velký drak v silnějším větru)
  • překážky na kite spotu: blízkost stromů, budov, elektrického vedení - minimálně na 3násobek délky šňůr po směru větru nesmí být nic
  • když už kite držíš v ruce poprvé, rozhodně začni s ovládáním a lyže či snowboard nechej první den ještě určitě doma! Pokud nezvládneš ovládání a regulaci draka s bezpečným startem i přistáním, včetně reakcí na měnící se podmínky - žádné lyže nebo snowboard na nohy v tu chvíli nepatří
  • také hodně tvrdý a zmrzlý povrch ti pády nezjednoduší, nejen že to bude víc bolet, ale také se můžeš zranit, uklouznout
  • příliš mnoho kiterů na jednom místě, kde se ty jako začátečník budeš motat a sobě či jinému kiterovi můžeš způsobit vážná zranění

Snowkiting a nebezpečí
Snowkiting a nebezpečí 

Snowkiting a děti

Snowkitingu si můžeš užívat s celou rodinou. I to je jedna z výhod tohoto sportu. Navíc děti se velice rychle učí, a tak pro ně osvojení základů snowkitingu bude hračkou. Děti začínají obvykle od věku 6ti let na pevném povrchu - tedy travnatých či sněhových plochách, a až zhruba od 9ti let je vhodné je učit na vodě. Důležité je, aby vnímaly instruktora, chápaly možná rizika a dokázali vědomě vyhodnotit, kdy nastala krizová situace a uměly tak použít bezpečnostní odstřel.

Nemusíte se hned strachovat, že je to moc nebezpečné, ale musí znát a chápat rizika a být na ně připraveni, kdyby k nějaké nepředvídané situaci přece jen došlo. Jen tak zajistíte maximální bezpečnost. Vše si tak musí osahat, ale hlavně odzkoušet.

Také výběr vhodného vybavení je pro dítě obzvláště důležité, je potřeba si uvědomit, že jsou často mnohem lehčí, menší a mají i kratší rozsah rukou, což je u ovládání velmi důležité.

Rozhodně nezkoušejte děti učit na vlastní pěst pokud s kitingem sami nemáte dostatek zkušeností. Nedokážete předem vyhodnotit situaci tak jako zkušený instruktor, který ji dokáže odhadnout a vidět ještě než k ní častokrát dojde a stihne tak včas zareagovat.

Snowkiting a děti
Snowkiting a děti 

Co na snowkiting budeš potřebovat?

Pokud tě snowkiting opravdu zaujme, přijde bezesporu na řadu pořízení vybavení. Jestli si říkáš, že 25-50 tisíc se ti za to dávat prostě nechce... máme pro tebe řešení. Jestli nepatříš k těm, kteří chtějí mít doba ten nejnovější model (který má bezesporu také své výhody), využij bazar: https://www.kites.cz/eshop/kategorie/67-kite-bazar.

To oproti běžné prodejní ceně nového kite vybavení můžeš pořídit až s 65% slevou. Samozřejmě záleží i na typu, roku výroby i stavu. Navíc i od toho zde jsou odborníci. Je to možná kupodivu, ale s bazarovým vybavením ti bezplatně poradíme také. Proč? Odpověď je jednoduchá... Spokojenost klienta, podpora sportu, dobrá reference.

Co budeš pro snowkiting potřebovat?
Co budeš pro snowkiting potřebovat? 

Set pro snowkiting se skládá z následujícího vybavení:

  • vlastní lyže nebo snowboard
  • zimní oblečení: boty, rukavice, kvalitní helma, brýle, skvělá je i snowkite bunda
  • bederní nebo sedací trapéz
  • snowkiting kite komplet (kite, bar se šňůrami pro ovládání, leash)

Snowoboard nebo lyže?

První si odpověz, zda na alespoň jednom umíš jezdit na sjezdovce. Stačí středně pokročilá znalost a zvládnutí oblouku. Pokud ano, volba je jasná.

Obecně platí, že lyžaři se rozjezdí dříve, protože mají větší možnosti pohybu, rozjíždí se ve stoje a stačí mu méně větru. Snowboardista se rozjíždí ze sedu, jízda je náročnější na rovnováhu a potřebuje o něco více větru než lyže.

Snowboard je hezčí, skoky jsou stylovější a celkově je tato forma oblíbenější. Pokud děláš snowboarding, wakeboarding nebo skateboarding, asi půjdeš bez značného zvažování do snowboardu. A jaký snowkite snowboard zvolit? Pokud máš možnost volby, tak čím méně krojený, tím lépe. Na snow kite jezdíš  po hraně a vesměs po rovině.

Lyže zase usnadní první pokusy o rozjezd. Pokud na nich umíš jezdit, výuka půjde velice rychle. Nemusíš téměř vůbec řešit rovnováhu a soustředíš se hlavně na řízení draka. Taky na lyžích snadněji dosáhneš větší rychlosti a dá se na nich jednodušeji stoupat proti větru. A jaké lyže u snowkitingu zvolit? Nejlépe freeridové, protože z většiny budeš jezdit v neupraveném terénu.

Snowkiting - snowboard nebo lyže?
Snowkiting - snowboard nebo lyže? 

Jestli ale patříš k těm, kteří se na hory dostanou jen zřídka, je vhodnější varianta kite půjčovna. Od 850 Kč kite komplet, a pokud jsi byl v kurzu, dostaneš 15% slevu. Stačí si dovézt pouze svou obvyklou lyžařskou nebo snowboardovou výbavu. A když nevyjde vítr? Nevadí. Kite si půjčíš jindy a peníze se ti převedou.

A pokud máš i přesto další otázky, potřebuješ poradit s výběrem kurzu, kitu z bazaru či nového vybavení, neváhej a ozvi se. Iveta 736 767 231, e-mail iveta@kites.cz

Tak ti držíme palce a přejeme dobrý vítr!

Iveta (Minet KITES.CZ)

Související články

Všechny články
© 2024 Kites.cz | All rights reserved. | OBCHODNÍ PODMÍNKY - KONTAKTY